Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

Stav jazyka té které společnosti je zrcadlem její celkové úrovně. Historie o tom mluví zcela jasně (období germanizace, maďarizace, dnes manýry s bezbřehým zaváděním anglicismů apod.) Naše světlé historické chvilky byly vždy ve znamení hrdosti na náš národní jazyk, jeho bohatost, pestrost, výstižnost a jemně nuance, které většina jazyků vůbec nezná.

Je až trestuhodné, že ti, kteří mají s češtinou problémy a nezvládají ji, volají po jejím zjednodušení! Pak jsou tu ještě ti, pro které je zase matematika "zbytečně náročná" .... a mohli bychom takto pokračovat a skončit de facto zrušením veškeré výuky. Není a nikdy nebylo tajemstvím, že hloupé stádo se nechá snadno manipulovat, tudíž i dnes nejsou tyto snahy nevinné a bezúčelné.

Dnešní stav češtiny, s jakým se setkáváme, je opětovným smutným propadem nejen tohoto krásného jazyka, ale jak jsem psal výše, je znovu odrazem celkové dekadence celé společnosti. Jedno s druhým, bohužel, neodmyslitelně souvisí.

27 0
možnosti
Foto

hm, tak proto napsal Palacký Geschichte von Böhmen

0 2
možnosti
VF

Vnučka psala tento týden úkol. Napsala "mys" s měkkým i. Ve vyjmenovaných slovech ho nenašla, byla přesvědčená, že má pravdu. Nebyl to jediný chyták pro žačku třetí třídy. Bratia Slováci mají mluvnici jednodušší. Tam "ženy pracovali, automobily jezdili" a lidé tomu rozumí. Čeština je zastaralá, potřebuje zjednodušit včetně toho ú-ů, jak píše pan Muzar.

2 13
možnosti
VF

...pan Munzar - omluva.

0 0
možnosti
Foto

Já především navrhuji zrušit sprostá slova. Ale to by nebylo v administraci co dělat.

R^

1 0
možnosti
PC

Tak ono někdy sprosté slovo užité ve správný čas a na správném místě vůbec není od věci. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Ono nejen na Moravě je slyšitelný rozdíl mezi `i` a `y`. Ve východních Čechách je to slyšet také.

2 0
možnosti
Foto

Já mám s češtinou velké problémy. Interpunkční znaménka, malá a velká písmena, mě a mně, ale špatně napsané i/y, to je na mně jako červený prapor na býka. a taky slova jako viděj, maj, koukaj, voni, bejt a podobně. V poslední době strašlivě trpím, když sleduji stanici prima cool. Občas tam jsou zajímavé filmy ale ty reklamní upoutávky, to je opravdový masakr. Otravný vlezlý hlas říká, že cosi uvidíme "dnes večííííír. Nová doba? Slovník mladých? Nevím. Spíše mám pocit, že se vytrácí úcta k jazyku předků. A to mnozí z těch, kteří češtinu takto przní jsou obrovští vlastenci, když se jedná o imigranty, Romy a podobně.

14 0
možnosti
PM

P87e56t73r 38M57u15n45z84a87r

21. 5. 2020 15:52

Já bych začal něčím jednodušším.

Zrušit "ů" - stejně je to jen pozůstatek dvouhlásky "uo" a určitě nepotřebujeme pořád v textu dokazovat, že víme, že původně tam tato dvouhláska byla. V každém případě prosté "ú" postačí vždy.

Zrušit 5. pád - v pohodě vystačíme s prvním, aspoň až se setkáte s ženskou s příjmením bez ová, tak to bude jednoduší.

1 1
možnosti
Foto

A také bych sjednotil S a Z, aby měl pan laický kazatel Horák konečně klid. ;-D

1 0
možnosti

Napřed matematika, pak známkování, teď čeština...Zdá se, že někomu by náramně vyhovoval národ tupců.

49 0
možnosti
Foto

No, právě kvůli tupcům, kteří nejsou schopni se to naučit,vše to dělá. A že jich je, jak se vyjadřuje Zeman o lidech, kteří ho volí.:-)

5 4
možnosti
JM

Taky mě ten článek nadzvedl. Tož jsem napsal do MF asi toto:

Autor má asi děti, kterým nelezou do hlavy vyjmenovaná slova.

Jak by se panu Koudelkovi líbil nápis na jeho vizitce:

Zdeněk Koudelka

právník

Masarikova univerzita

Brno

7 0
možnosti
Foto

A to ne. Kdo si má pamatovat, že n pře ě se čte jako ň. Takže:

Zdeňek Koudelka právňík.

4 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4937x
"Promiňte slečny, tancovat nebudu, chci o samotě přemýšlet a věnovat se sebevzdělání. Ženy jsou nepřítelkyně moudrosti." Paní Dynderová se vmísila do rozmluvy: "Vyslovil jste odvážnou myšlenku, pane Kebrle. Já s vámi nesouhlasím, ale chci s vámi diskutovat, jakmile složím prádlo." (Karel Poláček)

Seznam rubrik