Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

J44o80s80e18f 21S36u30k

22. 5. 2020 14:10

Vážím si svého rodného jazyka a děkuji všem, kdo se na jeho vývoji po generace podíleli. A Vám, paní Janků, děkuji za jeho obranu před horlivými "vylepšovateli a vylepšovatelkami" s jejich zjednodušujícími nápady, jejichž důsledky zřejmě nejsou schopni dohlédnout..Nebo jsou to anarchističtí ignoranté, které je asi nejlépe ignorovat..

14 0
možnosti
JH

Je to tak a nejhorší jsou vědci u Ústavu pro jazyk český.

0 0
možnosti
VF

Nerušit Y, ani I. Jsem ale pro zjednodušení. Čeština se vyvíjí dlouho, od Karla IV., přes Jana z Husi ? (- to praštilo do očí), po národní buditele. Zjednodušení není neúcta k českému jazyku. Vnučka se diví, že "brzY, brz-i-čko Anička vstala". Než se k vysvětlení paní učitelka dopracuje, má vnučka zmatek. Jak jsem už napsala, měla "hrubku" ve slově mys - vždyť není ve vyjmenovaných slovech!, babi! A to je ta složitost jazyka českého.

1 5
možnosti
TT

Kdybychom si k čínským znakům pro významová slova přibrali katakanu (Japonci používají kvůli flektivitě svého jazyka hiraganu, ale katakana používaná na přepis cizích slov by byla vhodnější, protože zahrnuje víc zvuků), tak by to šlo. To jsem si ze srandy představoval už párkrát, jak používáme čínské znaky - mělo by to tu výhodu, že bychom si čínštinu přečetli jen s trochou dalšího vzdělání. :-)

0 0
možnosti
DP

Slo by prosim rozvest to, ze katakana obsahuje vice zvuku? Hiragana a katakana jsou identicke slabikove abecedy, snad rozdil je jenom v tom, ze katakana, ktera se pouziva na prepis cizich slov, ma u hiragany neobvykle kombinace, ale ten prepis je mozny i u hiragany, viz nektere nazvy lodi.

0 0
možnosti
IH

Nedá mi to, vložit sem takovou malou slovní hříčku, která mi nedávno přistála v mobilu. Ptá se cizinec Čecha: co znamená "šimsisi"? Čech na to: esisisišim.

28 0
možnosti
JR

J47a81n 81R43á90ž

22. 5. 2020 12:36

Celkem souhlasím s názorem, že je dost nepochopitelné, proč se u maturit potlačila zkouška znalost matematiky a ze zkoušky znalosti Českého jazyka a literatury(!) se udělala posvátná kráva. Čímž nijak nerozporuji důležitost maturitní prověrky znalosti ČJ .

PS. Věřte, že mi připadá velice komické, s jakou vervou jsou někteří diskutující schopni vytýkat autorovi obsahově vynikajícího článku jeho drobné gramatické prohřešky.

3 4
možnosti
MJ

Za nadpis jasná karma, ale po přečtení obsahu velké zklamání, takže bez karmy.

Opravdu je nutné používat YPSILON????

0 12
možnosti
Foto

Jak byste třeba napsal Když? Kdiž? Pak ale byste musel psát dinamo a ďivadlo.

Pán chodil do školy a co měl z jazyka českého? Nechci hádat.:-P

11 0
možnosti
JP

J66a83n 38P36a90v19l74i69c32a

22. 5. 2020 11:36

Já píšu plod a čtu také plod, zajímavé.

1 1
možnosti
Foto

Tak jste Angličan. V češtině se znělá souhláska na konci slova vesměs mění na neznělou. A angličtině je to často naopak.

Nevím, co víte o fonetice, ale v daném případě je správná výslovnost:

"plot" , ale "plodu"

Naštěstí čeština není na změnu znělosti citlivá, takže málo kdy může dojít k záměně.

8 0
možnosti
Foto

Jsem se zplnomocnil prohlásit, že když se jí sáhne na jazyk, je opravdu rozvrkočena;-D

6 0
možnosti

Doufám, že se ještě pořád pohybujeme v české gramatice.:-)

6 0
možnosti
IM

I43v84a80n 56M32i67n68á57ř

22. 5. 2020 10:47

Skvělý článek a velký dík autorce !! Tlaky na "zjednodušování" češtiny a zavedení jediného i/y - vždy zaváněly - jen primitivismem. Naposledy a intenzivně se o to snažili komunisté v 50 letech. Velmi úzce to souviselo s třídním bojem proti inteligenci. Okázale ignorovali i akademické tituly - které sami neměli. Sjednocení pravopisu na jediné "i" mělo tento hendikep ve vzdělání - alespoň zmírnit.

19 0
možnosti
LZ

správa mňesta si přečetla správu s pjet kilometrů vzdáleného mňesta

viďet neznamená vjeďet

Vjes, že vjest do mňesta je zakázán

Entomolok konzultoval předmňetnou vjec s ostatňími entomology

Zdroj: https://terezajanku.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=751791 ale pravda je taková, že já tomu všemu rozumím, i když to čtu a vůbec mi to nevadí...

0 6
možnosti

Pomni abys nezapomněl, že ve slovech domněnka, pomněnka, ...

Pomni abys nezapoměl, že ve slovech doměnka, poměnka

Nevím o nikom, kdo by chtěl měnit nabodeníčkové e za něco jiného. Ono totiž, když se jde do extrému, jde ukázat na všem, že to je nesmysl. Kdybych oponoval paní autorce a jejímu odporu ke změnám, nadhodil bych jí ukázku staročeštiny a obvinil jí, že chce psát takto. A tím bych zabil jakoukoliv rozumnou debatu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4937x
"Promiňte slečny, tancovat nebudu, chci o samotě přemýšlet a věnovat se sebevzdělání. Ženy jsou nepřítelkyně moudrosti." Paní Dynderová se vmísila do rozmluvy: "Vyslovil jste odvážnou myšlenku, pane Kebrle. Já s vámi nesouhlasím, ale chci s vámi diskutovat, jakmile složím prádlo." (Karel Poláček)

Seznam rubrik