Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DV

D91a66v53i75d 66V32l42k

9. 3. 2018 14:44

My máme tendenci vytěsňovat z našeho vědomé nepříjemné okamžiky naší historie, vlastně si tímto způsobem zapíráme viny našeho vlastního národa. Faktem je, že ten lágr tam stál a umřelo tam hodně lidí a umřeli vinou ne jen nacistické nadvlády, ale mnohdy přímo rukou našich předků. Rukou našich pradědů a prastrýců.Tvářit se, že když na tom místě stojí prasečák, tak tam žádný lágr nebyl a tudíž tam nemohl žádný náš předek fyzicky týrat, mořit hladem a znásilňovat příslušníky romského etnika, jakoby ani nebyli lidmi, je sice pohodlné, ale zároveň idiotské. Jestliže nás vrácení alespoň kousku čistého svědomí jako národ bude stát 500 milionů a vybudování památníku, není to rozhodně příliš vysoká cena, abychom sami sobě mohli hledět do očí bez studu. A jinak ještě aby bylo jasno, prasečák jsou samozřejmě exkrementy, kejda, moč prasat a smrad? Mají tyhle věci být na památném místě? Co byste řekli někomu, kdo by na hřbitov vypustil žumpu, nebo navezl náklaďák hnoje?

7 7
možnosti
Foto

žádnou rukou našich předků nezemřeli. Ti první byli do táborů internováni, protože nedbali tehdejšího příkazu o usazení po vsích, nebo spáchali cosi proti tehdejším nařízením. To si můžete přečíst v knize Velké dějiny Zemí koruny české díl XVb. Z počátku v táborech nebyli jen cikáni, ale všichni lidé štítící se práce. To byl účel tábora. Později führer rozhodl o vyhlazení tohoto etnika a tak tábory začaly sloužit jako předstupeň cesty do vyhlazovacích táborů. Pokud lidé umírali v Letech, bylo to hlavně na epidemii tyfu a kvůli té byl tábor zrušen a vypálen. Jestli má mít někdo špatné svědomí, tak nacisté. Na místě bitvy u Slavkova kde přišlo o život daleko víc lidí se hnojí, orá, sklízí kombajny. Je to také urážka všech tam padlých? A co u Chlumce?

13 1
možnosti
LM

Díky za ten článek.

4 0
možnosti
Foto

R^souhlas Terezo-ročně platíme miliardy na církevní vyrovnání a nikdo tak nevyšiluje

3 3
možnosti
JU

Pokud vím, tak nejvíce vyšilovali právě romští aktivisté a někteří politici. Ono je to de facto pouze politické téma.

5 0
možnosti
Foto

Ten článek se měl jmenovat jinak :) Co třeba: "Pane Bango, pro -nás- nejste Čech a proto nás utrpení -vašich- nezajímá"? R^

5 0
možnosti
TJ

Ty jsi čiré, esenciální zlo.

1 3
možnosti
Foto

Inu, názor jsem vyslovila pod článkem paní Gotterové.

Nevyslovila jsem ten, že prasečák se měl zlikvidovat dávno a ne to protahovat a vyhazovat další a další peníze.

Co mne ovšem na této blogovém situaci zaujalo je že článek, který je paní Janků obecně zmiňován byl odsunut do soukromých a tudíž si ho málokdo přečte.

Zato jeho interpretace podle paní Janků je nám zde předložena s celou parádou.

1 1
možnosti
TJ

Inu, pokud nejenom vyslovujete názory, ale také čtete, můžete se dozvědět, že jsem reagovala na diskusi pod článkem kolegy Bangy. Jinak ovšem pěkný den :)

1 0
možnosti
Foto

Kdysi mě tu nazdvihnul jeden přemoudřelý článek, který začal pitvat typ koncentráku, prý zdaleka ne tak tvrdý - kterým prošel pan Brady. K těmhle věcem se nelze vymezit jinak, než že tohle ze sebe vypustí tupec. Koncentrák, tábor,lágr... cokoliv, co je hlídané, s ponižováním, utrpením jakéhokoliv typu, byt by to byla jen právě nesvoboda lidského a důstojného žití, je prostě něco, co nemůže nikdo ten, kdo má plná ústa svobody a dnešní tolik hlásané moderní demokracie a považuje se za člověka slušného, okomentovat jinak, než že je to špatně a tečka.

A kdokoliv, kdo tohle pitvá a zlehčuje a hledá důvody toho obvyklého "ale" je pro mne nedozrálým. A ta nedozrálost se pro mne osobně násobí tím slučováním a nabalováním na problém jasně daný všemi možnými "ale", která mají debatu strhnout k problematice - podívejme se, ukažme si prstem, udělal, ukradl, odhodil, nepracuje.. čili naprosto jiné věci, které zneváží něco, co se omlouvat nemá. Z diskuze je mi špatně... a Vám poděkování a karma, Terezo... jednak mám ráda odvážné ženské a jednak mám ráda úroveň v posuzování věcí a jejich kultivované rozlišování.R^

6 1
možnosti
RS

Lidé staví pomníky spíše pro sebe, aby si přivlastnili slávu mrtvých. Aby tak zakryli hanbu svých otců.

0 0
možnosti
Foto

Mně třeba vadí, že se vepřín dvakrát přeplatil - škoda 225 milionů, že se tam postavil památník, který sakum prdum vyšel na 40 milionů a teď se bude stavět další a to mnohem dražší. Být tam u něj počítací čidlo, kolik by asi tak za rok napočítal návštěvníků a to by bylo rozumné odečíst ty, kteří tam chodí "služebně".

4 0
možnosti
JU

Ročně asi 9000 návštěvníků, ale pokud odečtete ty, co tam jezdí, jak říkáte služebně, věru moc jich nezůstane. 100?

1 0
možnosti
Foto

Děti uvazovaly FUJ FUJ FUJ od Vás bych takovou hrubku nečekal. To je k nevíře.

0 1
možnosti
TJ

Přečtěte si tu větu ještě jednou, pane Bicero. Bude vám líto, že tu nejdou mazat příspěvky :)

3 0
možnosti
JG

Moc by mě zajímalo, co dělali cikáni, když se ten vepřín stavěl - proč to pietní místo cikáni nevystavěli ještě před tím, proč si na ta válečná utrpení v Letech vzpomněli až po téměř tři čtvrtě století? Takových míst, kde umírali lidé a nejsou tam pietní místa je mnoho. Ten vepřín někdo vlastní a dává lidem práci. Proč by měl stát investovat tak obrovské peníze, když na tom místě již důstojný památník stojí. Vysvětlíte paní blogerko třeba rodičům postižených dětí, že i nadále budou sbírat platová víčka, protože na pomoc jim stát nemá,nemocnicím, kterým chybí vybavení, invalidům, kterým chybí bezbarierové přístupy atd. atd. že je pro nás důležitější dokázat všem, že jsme nezapomněli, že kromě spousty jiných lidí trpěli i cikáni v táboře v Letech? Takový požadavek je, dle mého soudu, neskutečně bezohledný a sobecký. A když už jsme u toho, tak on ani kdejaký Fero nebo Eržika o nějakém táboře v Letech v životě neslyšeli a je jim jaksi u té zadele, cože to vlastně ti cikánští aktivisté chtějí. Asi tak

5 0
možnosti
TJ

Vy jste to možná, paní Gotterová, nezaregistrovala, ale to se tak v životě stává, že některé historické události společnost není schopna zpracovat hned. Že se k nim vrací až po letech (stejně jako třeba k tomu ďáblickému hřbitovu).

Proč by měl stát investovat, jsem myslím zodpověděla, stačí si ten text přečíst (klidně ještě jednou). A že nejsou peníze na jiné věci? To je chyba, ano. Měly by být (i když sbírat víčka je naprostý nesmysl, zkuste si o tom něco přečíst). A mohly by být, nebýt třeba těch předražených dálnic. Jinými slovy: plakat bychom měli nad předraženými zakázkami, ne brojit proti důstojnému uctívání památky zemřelých.

2 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4937x
"Promiňte slečny, tancovat nebudu, chci o samotě přemýšlet a věnovat se sebevzdělání. Ženy jsou nepřítelkyně moudrosti." Paní Dynderová se vmísila do rozmluvy: "Vyslovil jste odvážnou myšlenku, pane Kebrle. Já s vámi nesouhlasím, ale chci s vámi diskutovat, jakmile složím prádlo." (Karel Poláček)

Seznam rubrik