Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dvě věci nesedí:

1. Pan Hrdlička nevolá po genocidě nějaké naší menšiny, ale vymezuje se proti nekontrolovatelnému nezákonnému přílivu cizinců do Evropy, tedy spíše vyjadřuje obavu z možné budoucí genocidy naší. Třeba tak činí způsobem problematickým a napadnutelným, konec konců to schytal od Vás i od svého šéfa, ale smyslem jeho vyjádření není někoho zabíjet, ale mít kontrolu nad tím, koho si pustím domů. V tomto smyslu přirovnání k nacismu kulhá.

2. Opatrně s těmi nacisty obecně. Sice je dnes v módě označovat všechny názorové odpůrce "nás správných uvědomělých" jako nacisty, ono je to takové rázné a automaticky protistranu dehonestující, ale:

Co komunistické plátky v 50. letech (Tvorba, Dikobraz), zobrazující "kapitalistické pijavice" jako blahobytné Židy v nejlepším duchu Streicherova Stürmera? To byl také nacismus? Komunistický nacismus? To těžko, že. A takových příkladů by bylo...

Takže s tím klackem nacismu bych byl zdrženlivý. Ono to do jisté míry funguje, na rozdíl od komunismu je nacismus opravdu tabu a slušný člověk se k němu hlásit nemůže, ale nadužívání toho klacku není fér a nálepkování není argument.

8 0
možnosti
TJ

Tady si odpovědět dovolím:

1) Chcete říct, že není jedno, ke komu se nenávistně vyjadřujeme? Já si myslím, že ano, jak už jsem konstatovala. Je jedno, jestli je to migrant, muslim, nebo důchodce. Žádná skupina lidí nejsou "slimáci", tečka. Pro politika by takové vyjadřování mělo být tabu, politik nastavuje politickou kulturu v zemi.

2) Klacek čehokoliv bychom jistě nadužívat neměli. Problém je, že v současné době se příliš nerozlišuje mezi tím, zda někdo použil klacek - či, chcete-li, nálepku - nebo na základě faktů něco srovnal. Já se tu nesnažím pana Hrdličku dehonestovat, to udělal on sám. To, jak mluvil o nějakých lidech, dělali nacisté. To je fakt, nic víc.

Apropos, k těm komunistům - vy sice ironicky tvrdíte, že komunistické srovnávání kapitalistických židovských pijavic, "to jistě" nebyl nacismus, ale já bych tou ironií tolik neplýtvala :) O tom, že komunistický režim i u nás vykazoval antisemitské rysy, se historici nepřou, to je také fakt. O shodných rysech takové propagandy (opět z filologického hlediska) z doby ranější (mluvíme tu o 30. letech) se dočtete třeba v knize Viktora Klemperera Jazyk třetí říše. Dojdete až k takovým špílcům, že oba tyto směry pěly stejné písně (ovšem s pozměněnou textací) - nebyly od sebe zas tak daleko, jak si rádi myslíme. Jistě to není "komunistický nacismus", ale to já také neříkám o panu Hrdličkovi. Co říkám, je - stručně - toto: "Pan Hrdlička mluví, jako mluvili nacisté. Ano, i komunisté v některých případech mluvili stejným jazykem jako nacisté."

Víte, já sice blogy píšu dost lehkým perem, jsou to blogy, jazykovědná studie se sem nehodí. Ale to neznamená, že za tím není studium primárních a sekundárních pramenů. Nehodlám kvantifikovat, jestli jsem studiu jazyka propagandy věnovala v souhrnu týdny, nebo měsíce, nicméně i tak si troufám tvrdit, že je to víc než většina mých laskavých komentátorů. Vím, co říkám, a vím, proč to říkám.

2 2
možnosti
Foto

Karel Čapek přirovnal skupinu obyvatel k mlokům. V předvečer fašismu mu to prošlo, ale dnes by dostal od paní blogerky pěknou čočku!

7 0
možnosti
TJ

Dobrý večer všem diskutujícím :) Jistě jste si povšimli, že jsem se většiny této bohaté diskuse neúčastnila. Je to proto, že nepovažuji za účelné odpovídat ani na osobní útoky, ani rozhojňovat komentáře, míjející meritum věci o námořní míle.

Díky všem, kteří se tématu dokázali alespoň stopově držet a zvládli diskutovat bez osobních ataků. To je myslím cesta, kterou se má diskuse o tak závažných věcech ubírat. Díky taky za milé komentáře :)

4 1
možnosti
Foto

H29a24n28a 89V76l42k14o37v86á

9. 10. 2017 21:45

Ach...tak nějak vás dlouhodobě chápu (;-D) Žádná fakta, pouze milé komentáře...Pro vás (a Davida Vlka):-);-D

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
11 1
možnosti
PZ

Nemyslím , že by pan Hrdlička napsal ten článek jako předvolební šlágr. Nemusím oranžové ale v tomto případě s ním plně souhlasím. Blog paní janků? Nepodařený nepravdivý .škoda , že si ho nemohla sama zcenzurovat jak to činí jiným.;-DRv.

13 3
možnosti
VM

Pana Hrdličku hodnotit nebudu. Nebudu hodnotit ani slimáky. Nicméně díky tomuto článku, díky tomu, že se objevil dole na liště a já na něj klikl jsem prozřel! Myslel jsem že tato osoba (Janků) zde zastává jen funkci vrchního cenzora, netušil jsem, že i něco píše (byť pouze blog), netušil jsem jak vypadá. Nyní po přečtení ani ne tohoto, ale hlavně jejích dalších článků je mi mnoho věcí jasnějších. Myslím že s Bangou jsou určitě sehraný tým.;-)

11 1
možnosti
PZ

jiste,chichi haha ma pravdu.Vam se to Pani vrchni cenzorova libit nemusi.

3 0
možnosti
ŘV

Nemluvíte o migraci? Tak to je ten problém. Pan Hrdlička totiž mluví právě o ní. A vesměs mu všichni rozumíme. Pokud tomu nerozumíte, nebo, což je varianta horší a asi i bohužel pravděpodobnější, pokud jste sveřepě rozhodnutá přetvařovat se, že nerozumíte, tak je diskuse asi zbytečná.

Vytrhnout něčí vyjádření z kontextu, zasadit jej do jiného a snažit se výsledek zesměšnit, to je velmi laciné. A nemůže to být součástí seriózní diskuse. V internetovém prostoru to tradičně spadá mezi trolování a pokud to v tuhle chvíli spadá mezi triky, jak zvýšit čtenost, věřte, že věčně nebude. Časem se čtenáři naučí nekrmit.

15 0
možnosti
FN

Nacisté nikdy o muslimech nemluvili hanlivě. Naopak. Velký muftí Jeruzalémský jmenoval Adolfa Hitlera čestným muslimem a ten naopak muftího čestným árijcem. Hitler ve svých úvahách došel k názoru, že islám by se pro árijce hodil více než křesťanství. A jako poslední argument k vzájemné příchylnosti islámu a nacismu uvádím, že v rámcu waffen SS bojovali proti spojencům divize SS Hanschar složená z bosenských muslimů a divize SS Skanderbeg, složená z muslimských kosovských Albánců.

13 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4937x
"Promiňte slečny, tancovat nebudu, chci o samotě přemýšlet a věnovat se sebevzdělání. Ženy jsou nepřítelkyně moudrosti." Paní Dynderová se vmísila do rozmluvy: "Vyslovil jste odvážnou myšlenku, pane Kebrle. Já s vámi nesouhlasím, ale chci s vámi diskutovat, jakmile složím prádlo." (Karel Poláček)

Seznam rubrik