Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Na tohle se dá napsat jen jedna reakce. V době, kdy se Islám snaží vnutit celému světu svůj pohled na svět, svojí představu a nekonečný teror v podobě náboženské nesnášenlivosti, jsou Burkini zdánlivě malinkým a nevýznamným problémkem. Jenže v soukolí toho všeho je to ono pověstné " jen jeden prstíček strčíme, jen se ohřejeme" a já dodávám... A už u vás zůstaneme a dělat si budeme co chceme. Takže v žádném případě není pravda, že do toho státu nic není. Je to hodně záludná a škodlivá myšlenka. Takové to typický české "vždyť o nic nejde"

29 1
možnosti

Přečetl jsem si oba Vaše blogy k tomuto tématu a musím uznat, že dávají logiku. Píši to z pozice "islamofoba, xenofoba atd." Dle mého názoru je islám ideologie, která je v rozporu s naším hodnotovým systémem. Včetně těch prvků, které jmenujete.

Ovšem jedním z problémů naší společnosti (jak na individuální, tak kolektivní úrovni) je, že řadu problémů neřeší, ale vytěsňuje z vědomí. A tak neřešíme bezdomovectví, ale vyháníme bezdomovce z center měst. Aby nebyli vidět.

A stejně tak je to s islámem. Tvrdíme, že není nebezpečný. A když už to tvrdit nemůžeme, tak se snažíme, aby nebyl moc vidět. Tím sice nezmizí, jeho nebezpečnost tím sice spíše vzroste, ale alespoň "něco" děláme.

Proč ženy? Právě proto, že ty jsou vidět. Když potkáte muslimského muže, tak pokud nemá vysloveně arabské oblečení, tak nevíte, že jde o muslima, dokud neřekne "Alah akbar" (nadsázka). Na ženě muslimce je to patrné ihned. Byť, z mého pohledu, je žena muslimka spíše obětí islámu.

Další věcí je, že lid si žádá nějakou politickou akci. Jenže najít řešení této situace je extrémně složité, a tak se vymýšlí podobná pseudořešení.

3 1
možnosti
Foto

J70a18n79a 94M95a87j97o89v73á

16. 8. 2016 22:23

A kam tu logiku dávají?

0 0
možnosti
DV

D45a77v43i88d 25V57l83k

16. 8. 2016 16:19

Já tomu rozumím. Moje svoboda začíná tam, kde končí svoboda druhého a moji svobodu nijak nenarušuje nošení Burkin paní Fatimou. Můžu říct, že se mi to nelíbí, ale neměl bych jí to zakazovat, pokud tím nenarušuje svobodu někoho jiného. Ale se zlou se potážeš Terezo, ale to je Ti jasné, takže za odvahuR^

7 8
možnosti
JS

Jenže pokud začnete chápat nošení burkin paní Fatimou jen jako vnější a nejviditelnější část něčeho mnohem komplexnějšího (tedy jako pověstnou špičku ledovce), pak už nejde jen o nějakou osobní záležitost.

Paní Fatima totiž nedává nošením burkin najevo svou zálibu v nošení speciálních plavek nebo snad svou osobní svobodu volby. Dává tím najevo svou příslušnost k něčemu, co je definováno jako komplexní náboženský systém, v němž lze nalézt také velmi podrobné zdůvodnění toho, proč se paní Fatima před koupáním oblékne právě do burkin. A navíc ty burkiny jsou fundamentálním vyjádřením této příslušnosti.

12 1
možnosti
JH

to je s prominutím hloupost co píšete, jelikož ty ženy s burkami NEMAJÍ svobodnou volbu...

6 1
možnosti
DV

D68a19v92i29d 77V66l42k

16. 8. 2016 16:20

Promiňte, ale jak to víte? Tyhle nežijí na území muslimského státu,ale ve Francii.

2 9
možnosti
JS

Jen čistě pro ilustraci si dovoluji citovat z oficiálního českého muslimského webu (http://www.islamweb.cz), ze sekce "Fatwy", z oddílu "Ženy", kde je řečeno například toto: "Lak na nehty je ozdoba. Takže jako každá jiná ozdoba nesmí být nošena na veřejnosti v přítomnosti cizích mužů. Žena ho může používat pouze před svým manželem, dětmi, jinými ženami nebo muži, kteří patří do kategorie mahram (to jsou ti, za které se nemůže žena nikdy vdát, jako je její otec, strýc apod.). Pokud žena chce jít na veřejnost s nalakovanými nehty, měla by si vzít rukavice. Allah Všemohoucí ví nejlépe. Autor fatwy: Evropská rada pro fatwy a výzkum.

A to jsme prosím v České republice. Možná to někomu zní směšně, ale je to myšleno naprosto vážně.

Tomu výše citovanému se ještě můžeme zasmát. Ovšem například na stránkách e-islam.cz je článek, který se jmenuje "S tragédií v Paříži nemáme nic společného", která se týká vyvraždění redakce francouzského satirického časopisu. Hned v úvodním odstavci pisatel "odhaluje" čtenářům skutečnou příčinu tragédie: "Atentát v Charlie Hebdo je způsobem příčinami, které jsou snad ještě horší, nežli zločin sám ... Důvod tkví především ve skutečnosti, že šlo o hanokresby". Autor článku prostě klidně veřejně prohlásí, že hanokresby Muhammada jsou horší, než hromadná vražda dvanácti lidí".

Znovu opakuji, že se nacházíme v České republice.

26 1
možnosti
ZB

Nevim jak v Cesku, ale vim, ze holky si napr. v musl. Malajsii lekuji nehty i na nohou, rty si maluji rtenkou...

0 0
možnosti
Foto

"Mnoho desítek let ženy bojovaly o to, aby si, kurnik šopa, mohly nosit, co chtějí. Nechme tedy všechny, aby si nosili, co chtějí"

Mám tomu rozumět tak, že mnoho desítek let bojovaly ženy v Saudské Arábii, Iráku, nebo Iránu za to, aby mohly nosit burkini?8-o8-o8-o

19 1
možnosti
RS

R81u37d83a 72S66l35a89v72í21k

16. 8. 2016 16:29

Autorka mluví o Evropě, což každému průměrně chápajícímu čtenáři došlo.

5 3
možnosti
MK

Burky nejsou o tom co si ženy vymohly v Evropě, ale proti tomu. Ty ženy je nenosí dobrovolně, ale na nátlak rodiny, na nátlak náboženského příkazu. To moc dobrovolné není. Jiná situace by byla, kdyby se žena mohla svobodně rozhodnout, zda si obléci na pláž bikiny anebo burkiny.

Nicméně,samotný zákaz nic neřeší. Vlastně je o ničem. Řeší jen vnější projevy islámu,to, co není tak zdaleka podstatné. Ale neřeší samotnou podstatu, protože jinak by se muselo říci, že redakci nevyvraždili teroristé, na koncertě nevraždili teroristé, na promenádě nevraždili teroristé, ale muslimové, kteří pro své jednání našli opodstatnění v Koránu a v životě islámského vzoru Mohameda.

Je to stejné jako na horečku dávat studené zábaly, vědět co horečku způsobuje, ale nepodat antibiotika, aby se virus náhodou necítil diskriminován.

9 1
možnosti
RS

R54u62d71a 43S48l47a78v20í18k

16. 8. 2016 16:30

Jak víte, že je v Evropě nenosí dobrovolně?

1 2
možnosti
PB

..... hmmm, fakt podstatnej problém,- doufám, že to do vánoc nějak uzavřeme a vokomentujem aj další zvláštnosti islámský symboliky a zvyků!,- vosobně už na tem makám,- sem ráno sejmul králíka halal porážkouV,- ...... slušný ródeo, z tepny to cákalo všade kolem. cukal sa jak sviňa ale vůůůbec sa netrápil ! Zejtra to budu nacvičovat na našej Líze,- s kozou to bude větší cirkus !!!

3 1
možnosti
Foto

Je to jen další populistický krok, který nic neřeší spíše situaci zhoršuje.

Přesně takováto nesmyslnná šikana v očích extremistů "legalizuje" jejich chování a u muslimů může vyvolat pocit frustrace a radikalizovat je.

Vám karmaR^

1 24
možnosti
JS

Zkuste si prosím uvědomit, že masakr v Nice se nějakou přímou formou dotknul tisíců lidí – nejen zabitých a zraněných, ale i jejich rodin a příbuzných, přátel nebo jen svědků. Není žádných pochyb o islámské motivaci tohoto masakru. Je jen logické, že obyvatelé Nice, ale i jiných postižených oblastí Francie, budou logicky citliví na veřejnou prezentaci symbolů náboženství, které je v pozadí motivace těchto násilných činů. Proto ten zákaz má smysl – nejenom pro nemuslimy, ale i pro muslimy, kteří svou umírněnost myslí vážně.

Vy však tuto skutečnost i nadále ignorujete. Vy opět vyjadřujete obavy, aby nebyly raněny city muslimů. Vyjadřujete obavy, že muslimové kvůli tomu budou frustrováni a že je to radikalizuje. V jakých dalších věcech se máme omezovat, abychom přecitlivělé muslimy nefrustrovali? V čem dalším máme ustupovat, abychom jim nezavdali příčinu k dalšímu masakru?

14 1
možnosti
Foto

Já to napsal už pod Tvůj první článek, tak to překopíruji i sem :)

Ahoj, Terko :)

Rozhořčení chápu...v mnohém souhlasím...ale faktem je, že těch pár článků v médiích na tohle téma je dost zavádějících, ono by to chtělo odůvodnění soudního rozsudku, nicméně...jsem přesvědčený, že ten zákaz má trochu jinou filosofii stejně jako má jinou filosofii tohle souvětí "Plavky, které ostentativně dávají najevo náboženskou příslušnost, zatímco Francie a její náboženská místa jsou terčem teroristických útoků, by mohly vytvořit hrozbu narušení veřejného pořádku".

Ta jiná filosofie spočívá skutečně v ochraně veřejného pořádku v rámci výjimečného stavu, který ve Francii skutečně stále je a řídí se poněkud jinými pravidly (stejně jako válečný stav), než běžný život. A ta filosofie spočívá v trochu jiném výkladu, než mu dáváš...tohle opatření jen říká, že je naprosto zbytečné jitřit už tak rozjitřené vnímání Francouzů oblečením spojovaným s islámem a tedy nepřímo i terorismem a skoro bych řekl, že působí jako prevence soudce Lynche jen na základě oblečení :)

8 1
možnosti
Foto

Pardon-to je absolutně absurdní uvažování.:-/Rv

To je cca stejné jako byste ženám zakázal vycházet od 20,00 do 6.00 a odůvodnil to tím, že je chráníte před nebezpečím přepadení či znásilnění.

1 5
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4937x
"Promiňte slečny, tancovat nebudu, chci o samotě přemýšlet a věnovat se sebevzdělání. Ženy jsou nepřítelkyně moudrosti." Paní Dynderová se vmísila do rozmluvy: "Vyslovil jste odvážnou myšlenku, pane Kebrle. Já s vámi nesouhlasím, ale chci s vámi diskutovat, jakmile složím prádlo." (Karel Poláček)

Seznam rubrik